Jahnátek: Rýchlo zachráňme slovenského sedliaka, berú mu pôdu spod nôh

17.05.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Cieľom vládnej novely zákona o pôsobnosti orgánov štátnej správy pri poskytovaní podpory v pôdohospodárstve je ochrana pôdy tak, aby zostala slovenskému roľníkovi. V úvode štvrtého rokovacieho dňa 19. schôdze Národnej rady (NR) SR to vyhlásil minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (nominant Smeru-SD).
Šéf agrorezortu takto bránil novelu, ktorú plénu predložil. Zo strany opozičných poslancov OĽaNO Mikuláša Hubu a Martina Fecka sa totiž na ňu zniesla kritika. Huba navrhol zákon vrátiť predkladateľovi na dopracovanie. Jahnátek však oponoval, že legislatívu mení práve pre pomoc poľnohospodárom.
"Rýchlo zachráňme slovenského sedliaka, lebo mu berú pôdu spod nôh," varoval Jahnátek. Minister navrhuje, aby po novom mohol poľnohospodár dokončiť na parcele svoj poľnohospodársky zámer, aj keď sa zmení majiteľ pozemku či sa zmenia jeho hranice. "Keď má poľnohospodár ešte na päť či šesť rokov podpísanú zmluvu, musí mu majiteľ pôdy nechať možnosť dokončiť svoj podnikateľský zámer na toto obdobie," povedal Jahnátek.
Toto je podľa neho to, čo kritizuje na súčasnej legislatíve. Keď však roľníkovi zmluva s majiteľom pozemku skončí, môže ju podpísať, s kým bude chcieť, do tohto rezort nezasahuje a ani nemôže zasahovať. Právna norma sa nachádza v parlamente v prvom čítaní. Po prerokovaní tohto bodu programu sa bude plénum venovať ďalšiemu návrhu z dielne ministra Jahnátka, a to novele zákona o pozemkových úpravách. Následne by mali prísť na rad body ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD).
 

Vyberte región